Szülészeti Aneszteziológiai Szimpózium

Köszöntő

SZASZ!

Üdvözöl a Szülészeti Aneszteziológiai Szimpózium, amely az aneszteziológia és intenzív terápia egy fontos részére, a szülészeti és nőgyógyászati ellátásra fordítja reflektorait 2 napon keresztül. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházának két dinamikusan fejlődő szakterülete ül össze az anyaintézményben megrendezett tudományos továbbképzésen.

Kezdésként betekintést nyújtunk az élettani alapokba és választ kívánunk adni a terhességgel összefüggő pár gyógyszertani problémára. Majd foglalkozunk a várandósok radiológiai kivizsgálását érintő kérdésekkel. A továbbiakban differenciál diagnosztikai áttekintést adunk a fulladó terhesről is. A súlyos vérzés ritka, de annál nagyobb kihívást jelentő szövődménye a magzat világrajövetelének. Menedzsmentjét a zéró időpillanattól, a betegágy melletti laborvizsgálatoktól kiindulva mutatjuk be. Illetve, nem feledkezünk meg a szülészeti és nőgyógyászati műtéti fájdalomcsillapítás naprakész módszereiről sem.

Hangsúlyos témaként tárgyaljuk a daganatos betegek műtéti előkészítését, azaz a „prehabilitációt”. És, végül, de nem utolsó sorban áttekintjük a sebész és az aneszteziológus együttműködését, a laporoscopia mellé helyezzük a teljes intravénás anesztéziát és a szoros intraoperatív monitorozást. Az ismereteket kiegészítve 2 kurzuson tudsz majd elmélyülni a diagnosztikában: a viszkoelasztográfián alapuló koaguláció analízisben és a betegágy melletti szív és tüdő ultrahang vizsgálatokban.

Előadóink sorában tudhatjuk az szakterületek kiemelkedő magyar művelőit, akik baráti légkörben várják, hogy a felmerülő kérdéseidre választ adhassanak. Lazításként a rendezvény esti gálavacsoráján várunk, amelyen egy meglepetés zenekar fellépésére számíthatsz.

Elő a naptárakkal és jegyezd be 2023. április 21-22-re:

SZASZ!

A tudományos szervezőbizottság nevében: Orbán Ágnes és Lovas András