MAGYAR ARTÉRIÁS STIFFNESS TÁRSASÁG

Társaság

ÜDVÖZLI ÖNT A M.A.S.T.!

Társaságunk nevében szereplő angol kifejezés (arterial stiffness) évek óta ismert és használt fogalom a cardiovascularis medicina területén. 

Szó szerint az ütőerek falának rugalmatlanná válását jelenti. A felgyorsult életmód, a civilizációs ártalmak, a sok esetben már fiatal életkorban is - akár már halmozottan - jelenlévő rizikófaktorok, kockázati tényezők (dohányzás, hypertonia, diabetes, hyperlipidaemia, obesitas, stb.) az erek korai elöregedését, rugalmatlanná válását eredményezhetik. Ennek következményei az egyre fiatalabb életkorban bekövetkező érbetegségek (carotisok, végtagi artériák, illetve a coronáriák meszesedése, szűkülete, vagy súlyos esetben elzáródása, mely stroke, myocardialis infarctus, vagy hirtelen halál formájában nyilvánulhat meg). 
Az atherosclerosis, illetve a már tüneteket, panaszokat okozó érbetegség kialakulásához hosszú idő, több évtized kell. Ezért célszerű lenne a veszélyeztetett egyéneket a folyamat korai stádiumában felismerni, alaposan kivizsgálni és erélyesen kezelni, ameddig visszafordítható, megállítható a korai érelmeszesedés, hogy elkerülhető legyen az adott egyénre akár már 5-10 év múlva váró infarctus. Célunk azoknak a tünetmentes, közepes kockázatú ("csak" 2-3 rizikófaktorral rendelkező) egyéneknek a teljes körű szűrése, akiknél a jelenlegi rizikóbecslés alapján a kockázat és a teendő nem ítélhető meg pontosan, az érrendszerük állapota nagyon különböző lehet. Ugyanakkor ebbe a közepes kockázatú kategóriába tartozik (az egészségesnek tartott) lakosság igen jelentős hányada. Tudjuk jól, hogy Magyarországon igen magas a szív-érrendszeri betegségek aránya, minden második ember ennek következtében hal meg. A magyar férfiak közel fele nem éri meg a 60. életévet! 

Az érfali tágulékonyság vizsgálata az utóbbi években a klinikai érdeklődés középpontjába került, melynek egyik oka, hogy az artériás stiffness paramétereinek önálló prognosztikai, kockázatot előrejelző szerepéről egyre több adat áll rendelkezésre. Másrészt egyre inkább elérhetőek azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel ezen paraméterek vizsgálhatóak. Segítségükkel pontosabbá tehető az adott egyén szív-érrendszeri kockázatának felmérése, időben felismerhetővé és kezelhetővé válik az akár még subclinicus stádiumban lévő atherosclerosis. Jelentőségére pontosan rávilágít az ASCOT tanulmány CAFE alvizsgálata, amelyből kiderült, hogy nem mindegy, milyen típusú vérnyomáscsökkentővel kezeljük a magas vérnyomást, a különböző szerek eltérő védelmet nyújtanak a szív-érrendszeri szövődményekkel szemben, annak ellenére, hogy a (perifériás) vérnyomást ugyanolyan mértékben csökkentik. Ennek az eltérő hatásnak a fő oka, hogy a különböző szerek eltérő módon hatnak az artériás stiffness-re, a centrális vérnyomásra. 

A fenti gondolatoktól vezérelve alapítottuk meg az elmúlt év végén a Magyar Artériás Stiffness Társaságot, melynek legfőbb célkitűzése, hogy a vezető orvos-szakmai tudományos társaságokkal (Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Diabetes Társaság, Magyar Atherosclerosis Társaság,) való szoros együttműködés révén hatékonyabbá tegye a hazai szív-érrendszeri prevenciót. A Társaság neve kifejezi azt a széleskörű, orvosszakmák határain átívelő (interdiszciplináris) törekvést, amely az érfali tágulékonyság vizsgálatával, a veszélyeztetett populáció hatékony szűrésével küzd az érelmeszesedés és szövődményei ellen. 

Úgy gondoljuk, hogy nem elegendő felismerni és esetleg gyógyszeresen kezelni a "klasszikus" rizikófaktorokat, mert ezek sok esetben nem jelzik előre a bekövetkező eseményt és gyakran nem magyarázható meg, hogy miért kapott egy viszonylag fiatal beteg infarktust normális vérnyomás és koleszterin értékek mellett. Funkcionális szűrővizsgálattal (érfali tágulékonyság vizsgálata) azonban fel lehet mérni, hogy milyen az erek állapota, a kóros lelet alapján ki lehet válogatni azokat az egyéneket, akiknek az érrendszerét tovább kell vizsgálni morfológiai vizsgálatokkal (carotis ultrahang, cardio-CT, coronarographia, stb.). Az így kimutatott - még tüneteket és panaszokat nem okozó - atheroslcerosis esetén megfelelő terápiával esély nyílik a fenyegető vasculáris katasztrófa megelőzésére. 

Amennyiben úgy érzi, hogy munkája, szakterülete, érdeklődése alapján elkötelezett a szívérrendszeri prevenció iránt és egyetért törekvéseinkkel, kérjük lépjen be a Magyar Artériás 
Stiffness Társaságba, mert jelenlétével nagymértékben hozzájárulna legfőbb célunk megvalósításához, amely a Magyarországon igen kedvezőtlen szív és érrendszeri morbiditás és mortalitás csökkentésére irányul.