Szülészeti Aneszteziológiai Szimpózium

WORKSHOPOK

Kedves Érdeklődők!

A 2023. április 21-én, 15:00-kor kezdődő 2 workshopunkra a jelentkezési lehetőség, 2023. március 20-án nyílik meg. A kurzusok részvételi létszáma korlátozottan, a jelentkezés sorrendjében lesz elérhető, illetve azokra csak már kongresszusi regisztrációval rendelkező résztvevők jelentkezhetnek! A 2 kurzus egy időben zajlik, ennek megfelelően minden Érdeklődő részéről csak az egyik továbbképzésre történő jelentkezést tudjuk elfogadni.

Az alábbi két kurzusunk közül lehetséges a választás:

1. CLOTPRO HEMOSTASIS WORKSHOP (maximum létszám: 20 fő)

Kedves Kollégák!

A posztpartum vérzés a terhességhez/szüléshez köthető anyai morbiditás és mortalitás vezető oka szerte a világon. A masszív vérzés kialakulásának megelőzésével vagy hatékony kezelésével elkerülhetővé válhat a hiszterektómia elvégzése és ezáltal javítható a várandósok túlélése és későbbi életminősége.

Ehhez a megfelelő időben alkalmazott sebészi/szülészeti beavatkozás és hemodinamikai stabilizálás mellett, azzal párhuzamosan a kialakuló véralvadási zavar korai felismerése, kezelése és utánkövetése is létfontosságú. Az ágymellett alkalmazható viszkoelasztikus tesztek percek alatt értékes információt szolgáltatnak a megjelenő véralvadási zavar fenotípusáról valamint gyors és hatékony segítséget nyújtanak a vérző betegek hemosztázisának reszuszcitációjában.

Szeretettel várunk Benneteket tanfolyamunkon, melynek célja a viszkoelasztikus tesztek (Clotpro®) használatának, fontosságának és hatékonyságának megbeszélése esetbemutatások segítségével. A
tanfolyam során a résztvevők előre összeállított eseteket kapnak, melyeket önállóan feldolgoznak és moderátorok segítségével társaiknak bemutatnak. A tanfolyam előfeltétele a kiküldött oktatási anyag megismerése.

Üdvözlettel:
Fazakas János és Tánczos Krisztián

JELENTKEZNI A KÖVETKEZŐ LINKRE KATTINTVA LEHET: 

http://stand-art.hu/urlap/CLOTPROWORKSHOP

2. POINT OF CARE (POCUS) ÉS PROCEDURÁLIS ULTRAHANG KURZUS (maximum létszám: 15 fő)

Kedves Kollégák!

A Medentrade Kft. és a GE által támogatott ultrahang kurzusunkra elsősorban olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik ismerik az intenzív osztályos és műtői ultrahang használat alapjait, de következő lépésként szeretnék elmélyíteni gyakorlati tudásukat az alábbi területeken.

Amit a program kínál:

I. állomás Hannauer Péterrel:
a. az intervertebralis rés azonosítása ultrahanggal szülészeti neuraxialis procedúráknál
b. TAP (transversus abdominis plane) blokk ultrahangos anatómiája
c. síkban (in plane) és síkon kívül (out of plane) vezérelt ultrahangos intervenció valósághű gyakorlása CVC szúró és perifériás idegblokk tűkkel

II. állomás Polyák Ilonával:
a. a teltgyomrúság ultrahangos felmérése
b. szabad hasi folyadékgyülem azonosítása a FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma) részeként
c. a húgyhólyag teltségének a vizsgálata
d. finomhangolás az ultrahanggal

III. állomás Lovas Andrással:
a. a pleura vizsgálata, a pleurális folyadékgyülem megítélése, a tüdő légtartamának vizsgálata, valamint PTX kizárása ultrahang segítségével
b. a szív jobb- és balkamra tágulatának, valamint funkciójának durva megítélése
c. perikardiális fluidum megítélése a FAST részeként
d. a hypovolémia jelei transzthorakális echokardiográfiával

A tanfolyam előfeltétele a kiküldött oktatási anyag megismerése.

Üdvözlettel:

Polyák Ilona, Hannauer Péter és Lovas András

JELENTKEZNI A KÖVETKEZŐ LINKRE KATTINTVA LEHET: 

http://stand-art.hu/urlap/POCUSWORKSHOP