Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Magyarországi Decentrumának 51. Tudományos Ülése

Meghívó

Kedves Kollégák!  

A klasszikus belgyógyászat az orvostudomány egyetemes jellegű alaptárgya. Története során – évszázadok alatt – számos orvostudományi szakterület levált róla. Az utóbbi 30-40 évben az orvostudomány fejlődése és az ezzel járó ismeretanyag mennyiségi növekedése minden korábbi képzeletet felülmúlt, olyan szűkebb szakterületek és subspecialitások jöttek létre, mely a fejlődés elkerülhetetlen következménye. Ma már úgy lehet – sajnos – számos szakvizsgát megszerezni, hogy nem előfeltétele a belgyógyász képzettség. Ennek ellenére minden betegség alapdiagnózisának felállítása belgyógyászi alapképzettséget – gondolkodást igényel. Gyakran a sebészeti és más műtéti beavatkozásokat is belgyógyászi diagnózis előzi meg. Újabban olyan szakágak is kiváltak már belőle, mint a kardiológián belül az elektrofiziológia vagy az invazív kardiológia. De a belgyógyászat továbbra is összefoglaló, áttekintő, egységes szemléletet kell, hogy képviseljen, hogy a szintetizáló gondolkodással nyújtson segítséget a kollégáknak és a betegeinknek, mint „az integratív medicina motorja”.

Mik a jó belgyógyász előnyös tulajdonságai? A jó belgyógyász kiváló megfigyelő, kitartó nyomozó, holisztikus betegszemlélő, folyamatosan képzi magát (lifelong-learning), jó pszichológus és meg tudja különböztetni a lényegest a lényegtelentől, pozitív szimplifikációval – „kis gáz/nagy gáz” – gyorsan döntésképes.

A „klasszikus belgyógyászatnak” számos jeles képviselőjét mi még személyesen ismerhettük, köztük Iványi János Tanár Urat, aki 1970-ben szervezte meg Gyulán az első Dél-magyarországi Belgyógyász Decentrumot, melyre a határon túlról Nagyváradról, Zentáról és Szabadkáról is meghívott kollégákat. Az Ő nagyszerű kezdeményezése volt a tudományos ülés, mely hagyománnyá válva – a koronavírus járvány miatt egy év kihagyás kivételével minden évben megrendezésre került – ma már az 51. Decentrum megrendezését biztosítja számunkra. Kiskunhalason immár 5. alkalommal látjuk vendégül a tudományos ülésen kollégáinkat, mely során szeretnénk feleleveníteni és ezzel hagyománnyá tenni azt a kezdeményezését is Iványi Tanár Úrnak, hogy a Dél-alföld szellemi egységét erősítve meghívjunk vajdasági és erdélyi magyar belgyógyászokat is, hiszen Kiskunhalas és Szabadka, Magyarkanizsa és Erdélyben Sepsiszentgyörgy kiváló testvérvárosi kapcsolatokat ápol. Kívánom, hogy érezzék jól magukat nálunk, remélem az integratív – holisztikus – együtt gondolkodás Önnek is olyan örömöt okoz, mint ahogy mi készültünk a konferenciára. Egyben a résztvevők számára a szakmai feltöltődés mellett kellemes társasági együttlétet is kívánunk.

 

Baráti üdvözlettel: Dr. Szepesvári Szabolcs