Magyar Artériás Stiffness Társaság Tudományos Ülése

Meghívó

Igen tisztelt Kollégák, igen tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Jóllehet mindössze néhány hónap telt el múlt évi sikeres kongresszusunk óta, ezennel mégis újabb, jelentős rendezvényre invitáljuk Önöket a Magyar Artériás Stiffness Társaság nevében!

E soron kívüli rendezvénynek egy nagyon örömteli tény adja alapját. Nevezetesen az, hogy Magyarország az artériás stiffness, az artériás funkció vizsgálatnak a területén a nemzetközi kutatások és publikációk élvonalába került az eltelt bő évtized során. Ennek a nagyszerű eredménynek az eléréséhez nagymértékben hozzájárult, hogy immáron több mint egy évtizede hazai fejlesztésű és gyártású, nemzetközileg is elismert, klinikailag validált vizsgáló módszerrel rendelkezünk. Lehetővé vált az artériás funkció (stiffness) gyors, kiválóan reprodukálható, egyszerű, non-invazív vizsgálata, amellyel a hazai kutatók nemzetközi viszonylatban is elsőkként éltek, és az eltelt évek során kiválóbbnál kiválóbb tudományos eredmények születtek meg.

Mindezek alapján elérkezett az ideje annak, hogy a hazai orvostudományi közvélemény előtt összefoglaljuk az összességében igen magas impakt faktort reprezentáló tudományos közleményeket az egyes intézetek vezető szakembereinek közreműködésével. E tekintetben külön köszönettel tartozunk Soltész Pál professzor úrnak, a rendezvény ötletgazdájának, aki az „Artériás stiffness gyulladásos vasculopathiákban” című összefoglaló előadásában mutatja be sok éves munkájuk során összegyűlt eredményeit. Cziráki Attila professzor úr az artériás stiffness kardiovaszkuláris betegekben történő vizsgálatáról prezentálja egy évtizedes tapasztalatait. Nemes Attila professzor úr a Szegedi Kardiológiai Központban elért tudományos eredményeiket ismerteti az artériás tágulékonyság vizsgálatával kapcsolatban. Jómagam pedig a hazai módszer egyedi, eredeti működési elvéről és annak validációjáról számolok be.

A magyar műszer a neves hazai intézetek mellett azonban megtalálható a világ számos vezető kutatóintézetében is. Ennek köszönhetően jelentős számú külhoni publikáció látott napvilágot, amelyekben a magyar vizsgáló módszert alkalmazták. Ebben a tekintetben kiemelkedik Kennedy Cruickshank professzor az Artery Society jelenlegi elnökének munkássága, aki a magyar műszerrel végzett nemzetközi kutatási eredményeket foglalja össze.

Rendezvényünk segítségével tiszta, kizárólag tudományos evidenciákon alapuló, szubjektív megfontolásoktól mentes képet szeretnénk kialakítani az immáron nagy sikert befutott úttörő hazai módszerről, bemutatva az alkalmazásával szerzett széleskörű és nagy jelentőségű ismereteket.                             

Dr. Illyés Miklós, a MAST elnöke                                        

Dr. Hidvégi Erzsébet, a MAST főtitkára