Magyar Artériás Stiffness Társaság XII. Kongresszusa

Meghívó

Kedves Kollégák!

Nagy örömünkre szolgál, hogy üdvözölhetjük Önöket a Magyar Artériás Stiffness Társaság XII. Kongresszusán, amelyet a Holiday Beach szállodában tartunk 2017. szeptember 29-30-án Budapesten.

A kongresszus címe és fő témája ebben az évben a "Vaszkuláris kalcifikáció és artériás stiffness". Az érrendszeri meszesedés az elmúlt évtized egyik legintenzívebben vizsgált témája, amelynek során nyilvánvalóvá vált az artériás mineralizáció és az embrionális csontképzés közötti szoros hasonlóság. Az artériák kalcifikációja rugalmatlanná, merevvé (stiff) teszi az ereket. Ennek következtében az emelkedett aorta stiffness kimutatása az aorta pulzushullám sebessége mérésével az egyik leghatékonyabb diagnosztikai eszköznek ígérkezik a vascularis kalcifikáció diagnózisára.

Az artériás kalcifikáció kimutatásában a fenti funkcionális teszten túl alapvető szerepet játszanak a képalkotó eljárások, így a carotis ultrahang is. Azonban koncepcionális változások történtek a carotis lelet megítélésében, mert bebizonyosodott, hogy nem az intima-média vastagság (IMT), hanem a plakkok megléte áll szorosabb összefüggésben a major kardiovaszkuláris eseményekkel.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a fenti kérdések nemzetközi tekintetben is élenjáró szakemberei fogadták el meghívásunkat: Linda L. Demer professzor a Kaliforniai Egyetemről a vaszkuláris kalcifikáció, Tasneem Z. Naqvi a Mayo klinikáról az IMT versus plakk témában tart state-of-the-art előadást.

Nyilvánvalóan a legnehezebb kérdés az, hogy miként kezelhetjük a vaszkuláris meszesedést? E kérdés megvitatására külön blokkot szerveztünk.

Végezetül szeretnénk bemutatni olyan új területeket, ahol az artériás stiffness mérésének klinikai jelentősége a közelmúltban bizonyosodott be. Továbbá idén is megtartjuk az immáron hagyományos beteg demonstrációt, amelynek során választ kísérlünk meg adni arra, hogy mi a teendő azokkal a páciensekkel, akiknél abnormális artériás stiffness paraméterek voltak észlelhetők.

Őszintén reméljük, hogy mindenki megtalálja a számára legérdekesebb témát programunkban.
A Magyar Artériás Stiffness Társaság nevében nagyon hasznos kongresszust és kellemes időtöltést kívánunk Budapesten.

Dr. Illyés Miklós Ph.D.
a MAST elnöke

Dr. Hidvégi Erzsébet Valéria Ph.D.
a MAST főtitkára